Algemeen

Rapé, wat doet het en hoe wordt het gebruikt

Rapé

Rapé

Misschien heb je weleens gehoord van reinigende rituelen en mysterieuze ceremonies die inheemse stammen in onder andere het amazone gebied uitvoeren. Bij deze ceremonies maken zogenaamde sjamanen of medicijnmannen vaak gebruik van kruiden of recepten die een hallucinerende werking hebben, maar dit hoeft niet het geval te zijn. Rapé is een voorbeeld van een niet hallucinerend supplement wat veel gebruikt word in zogenaamde reinigingsrituelen. En rapé is precies het middel waar we het in deze blog over gaan hebben. Aan het einde van deze blog weet jij alles over rapé en krijg je antwoord op de volgende vragen:

Wat is rapé

Rapé betekend vrij vertaald stof van de ouden en je spreekt het uit als ‘ha-pee’. Je kunt rapé ook vinden onder de namen tsunu of nunu maar we houden het in deze blog bij rapé. Dit product word door inheemse stammen uit de amazone als geneesmiddel gezien en ze gebruiken het al meer dan duizend jaar.

Rapé is een product dat van oorsprong word gemaakt door sjamanen van inheemse stammen in het amazonewoud. Om rapé te maken heb je een tabaksplant nodig met de naam Nicotiana Rustica. De Nicotiana Rustica is tot wel 20 keer sterker dan de Nicotiana Tabacum waar o.a. de bekende rookbare tabak van word gemaakt. Rapé word in sjamanistische rituelen gebruikt en word door de sjamaan als heilig beschouwd. De Nicotiana Rustica word fijn gesneden en gedroogd in een heilig ritueel boven een vuur. Als de plantresten helemaal droog zijn worden ze gemalen en gezeefd net zolang tot er een fijn poeder ontstaat. Rapé bevat nicotine, hoewel nicotine altijd schadelijk is voor de gezondheid valt dit bij rapé als je het vergelijkt met sigaretten mee. Dit komt omdat dit product niet gerookt word en er geen chemische middelen aan dit product worden toegevoegd om het extra verslavend te maken.

Verschillende soorten rapé

Doordat rapé haar oorsprong vind in het amazone gebied en gebruikt word door de inheemse stammen die in dit gebied wonen, zijn er verschillende soorten rapé recepten. Iedere stam heeft vaak een eigen sjamaan of medicijnman en deze had vaak zijn eigen manier van bereiden. De krachtige tabaksvariant Nicotiana Tabacum is altijd het hoofdbestanddeel maar iedere stam heeft vaak zijn eigen geheime recept om rapé te maken. Zo word er in sommige recepten boomschors, cacao, macambo noten en bladeren van andere kruiden of bomen uit de amazone toegevoegd. De sjamanen van de diverse stammen doen dit om de werking te bevorderen of geschikt te maken voor een bepaald doel. Je vind in het amazone gebied diverse planten en kruiden die je kunt gebruiken bij het maken van dit middel.

Effecten van rapé

De effecten van rapé zijn bedoeld om te zuiveren. Rapé word door de inheemse bevolking dan ook gebruikt als medicijn en niet als recreatieve drug. De effecten zijn afhankelijk van de dosis en het recept. Over het algemeen zijn de effecten bedoeld om het zogenaamde derde oog en de hart chakra te openen. Gebruikers geven aan dat ze het gevoel hebben dat alles om hen heen met elkaar in verbinding staat, inclusief andere mensen en hun eigen geest. Zij geven aan vervolgens een gegrond gevoel te ervaren. Daarnaast activeert rapé een ontgiftende reactie.

Je zou na een reinigingsritueel onder andere beter kunnen ruiken en een diepere krachtigere ademhaling ervaren. De inheemse bevolking in Zuid-Amerika gelooft zelfs dat men na een sessie bevrijd is van fysieke, emotionele en spirituele ziektebeelden. Door de grote hoeveelheid nicotine ervaart de gebruiker ook vaak stimulerende effecten en dit zorgt ervoor dat hormonen zoals adrenaline en dopamine vrijkomen. Hierdoor ervaart de gebruiker een toename van bewustzijn of tijdelijk een verhoogde helderheid.

Lichamelijke reacties bij het gebruik van rapé

Hoe je rapé ervaart is erg afhankelijk van de inhoud van het recept en de dosis dat je gebruikt. Sommige recepten zijn gemaakt om een lichte werking te ervaren die vergelijkbaar is met een sterke kop koffie. In andere rapé recepten worden krachtige psychedelische effecten veroorzaakt die lang kunnen aanhouden. Waar je in ieder geval bij ieder recept rekening mee moet houden is dat er heftige lichamelijke reacties kunnen plaatsvinden. Je neus kan ontzettend gaan lopen en er kan een enorme slijm en snot productie op gang komen.

Heftig braken of kokhalzen word als normaal beschouwd bij het gebruik van dit middel. Het braken word gezien als onderdeel van de reinigende werking. Je zou kunnen zeggen dat dit precies is wat je wil bij het gebruik van rapé. Maak je dan ook geen zorgen als je deze reacties ervaart, het hoort erbij. Naast het overgeven en de loopneus kan dit middel er ook voor zorgen dat je zult moeten reageren op de laxerende werking en dat je meermaals naar de wc zult moeten voor een grote boodschap. Dit alles zou horen bij het ontgiftingsproces dat rapé zou triggeren.

Hoe word rapé gebruikt

Hoewel rapé een tabaksproduct is rook je het absoluut niet. Rapé gebruik je via de neus. Hoewel substanties innemen via de neus een slechte naam heeft is rapé hier echt een uitzondering op. Het gebruik van rapé moet je dan ook niet zien als snuiven maar zien als een snufje toegediend krijgen. Je blaast dit product je neus in en je snuift het dus niet.

Je kunt rapé in je eentje gebruiken maar je kunt ook kiezen voor de traditionele manier van gebruik. Bij de traditionele methode gebruik je met de assistentie van een ander persoon. Gebruik je in je eentje dan is het aan te raden om een zogenaamde kuripe te gebruiken. De kuripe is een buisje in een V-vorm die je in staat stelt om in je eigen neus te blazen. Bij de traditionele manier blaast de 2e persoon de rapé je neus in met een tepi-pijp. Bij de inheemse stammen is dit vaak een sjamaan of iemand met veel ervaring. De persoon die de rapé inblaast zou op deze manier zijn ziel samen met de rapé naar binnen blazen en zou zichzelf zo delen met de ontvanger. Het delen van de adem is in de wereld van sjamanen een diep gewortelde traditie waarbij ze geloven dat de adem helende krachten bevat.

De ontvanger ademt gewoon door terwijl de rapé word toegediend maar inhaleert deze niet. Als je nog niet zo bekend bent met het gebruik van dit middel is de traditionele wijze van toediening het meest aan te raden. Niet alleen is het fijn om iemand bij je te hebben als je kennis maakt met een nieuw middel maar ook omdat de rapé in beide neusgaten moet worden toegediend. De ervaring leert dat voor mensen die niet bekend zijn met rapé het eerste neusgat al een vrij heftige ervaring is. Het is dus handig als iemand het tweede neusgat voor je kan doen. Je blaast het poeder in beide neusgaten omdat de gedachten hiervan is dat de energie stromen dan in balans zijn.

Manieren van gebruik

Er zijn 3 verschillende technieken om rapé in te blazen waarbij voor iedere techniek geld dat men eerst begint met het linker neusgat. Door links te beginnen word er metaforisch de dood vertegenwoordigd. Dit klinkt misschien wat luguber maar vergeet niet dat dit middel een rijke sjamanistische geschiedenis heeft onder inheemse volkeren uit de amazone. De dood is een belangrijk aspect in hun gebruiken of rituelen.

  • Methode 1: Blaas kort en krachtig. Dit zou een meer aanwezig en wakker effect moeten geven.
  • Methode 2: Blaas lang en krachtig om de geest en de ziel te reinigen
  • Methode 3: Blaas lang, begin zacht en eindig steeds krachtiger. Dit zou geschikter zijn voor meditatie doeleinde en een ceremoniële trans

Wat is een kuripe

Een kuripe is een pijpje bedoelt om rapé toe te dienen. Ze zijn meestal gemaakt van bamboe of van bot van een dier. De echte sjamaan zal de voorkeur geven aan een kuripe van bot omdat hier de ziel van het dier nog aanwezig zou zijn en dit spiritueel van invloed zou zijn. De pijpjes zijn in de vorm van een V. Zo kun je het uiteinde in je mond en in je neus stoppen om jezelf op deze manier rapé toe te dienen. De bamboe varianten zijn vrij eenvoudig en goedkoop te krijgen maar de bot varianten zijn wat zeldzamer en dus kostbaar. Naast een enkele kuripe pijp zijn er ook varianten beschikbaar waarbij je beide neusgaten tegelijkertijd kunt doseren. Deze kuripe kom je niet heel vaak tegen omdat er word aangenomen dat je het beter een voor een kunt innemen.

Tepi-pijp

Wil jij rapé op de traditionele toegediend krijgen maar heb je geen sjamaan onder de sneltoets? Dan kun je het beste een eigen tepi-pijp kopen. Deze tepi-pijp is speciaal gemaakt voor het toedienen van rapé bij iemand anders en is hierdoor wat langer. Ook deze tepi-pijp is vaak gemaakt van bamboe of van bot. Met deze pijp kun jij op zoek gaan naar een metgezel die dit middel zachtjes jouw neusgat in wilt blazen. Hoewel dit misschien een beetje heftig is om op een eerste date toen doen kan samen ontgiften of reinigen wel een bandende ervaring zijn.

Rapé doseren

We raden aan om eerst even te oefenen met een kuripe. Als je dit onder de knie hebt kun je beginnen met de hoeveelheid ter grote van een erwt te nemen. Naarmate je meer vertrouwd raakt met rapé kun je deze dosis verhogen of verlagen. De verschillende recepten kunnen van invloed zijn op de dosis omdat de effecten per recept kunnen verschillen. Onthoud dat je dit product altijd via beide neusgaten toedient. Het gebruik of de toediening van rapé vergt enige handigheid. Je kunt ook altijd met een dosis van een halve erwt beginnen om zo meer bekent te raken met de technieken.

Wat is rapé

Omgeving bij rapé gebruik

Hoewel het gebruik van rapé heel anders is als bijvoorbeeld het gebruik van truffels of paddo’s is de omgeving ook van groot belang. Eigenlijk geld dit voor alle psychedelische middelen maar voor rapé in het bijzonder. Omdat dit product een traditioneel sjamanistische middel is, en zelfs als heilig word beschouwd door de inheemse volkeren, willen we je meegeven dit product ook te gebruiken in een setting die hier eer aan doet. Breng een ontspannen sfeer in de ruimte doormiddel van wierrook of reinig de ruimte vooraf met salie. Zet een ontspannend muziekje op om in een meditatieve sfeer te creëren voor je ritueel. Zorg ervoor dat het vooral een vertrouwde omgeving is waar je een veilig gevoel bij hebt. Een sessie kan erg intensief zijn en je kunt na afloop best nog even op adem willen komen.

Vertrouw op de natuur

Je lichamelijke reactie op rapé kan heftig zijn. Zoals eerder gezegd kan een enorme hoeveelheid snot en slijm loskomen. Laat dit gebeuren ook het kokhalzen of braken hoort erbij en zou een teken van opgeheven blokkades zijn. Deze reacties horen bij de reinigende werking. Buig je hoofd voorover dat snot en slijm niet je keel inloopt. Mocht het toch gebeuren dat je snot en slijm je keel in voelt lopen slik dit dan niet in. De inheemse volkeren geloven dat dit snot en slijm gifstoffen bevatten en die wil je juist kwijt. Rochel of braak dit dan ook uit. Hoewel dit geen fijne geluiden met zich meebrengt is het de bedoeling dat je jezelf hier aan overgeeft. Schaam je hier dus niet voor en laat alles gewoon lopen en gooi het eruit. Dit is precies waar je rapé voor gebruikt.

Bijwerkingen rapé

Het kan zo zijn dat je na het gebruik van rapé wat ongemak ervaart of jezelf niet helemaal fit voelt. Als dit het geval is kan het zo zijn dat dit te wijten is aan uitdroging. Doordat je in een korte tijd veel vocht verliest in de vorm van slijm, snot en braaksel. Het beste wat je kunt doen is een flinke hoeveelheid water, sportdrank of vruchtensap drinken en even gaan liggen. Je lichaam kan op deze manier even tot rust komen en weer hydrateren.

Rapé kopen

Ben je tot de conclusie gekomen dat je de voordelen of de werking van rapé wilt gaan ervaren? Je kunt rapé gelukkig gewoon legaal kopen. Er zijn diverse recepten verkrijgbaar die allemaal hun eigen unieke werking hebben. De ene variant zou je kunnen helpen om te gronden en je geest te verhelderen. Terwijl een ander recept weer gericht is op zuivering en het verlichten of verwijderen van negatieve energie. Doordat rapé via de neus word ingenomen dragen bijna alle recepten bij aan het verbeteren van de ademhaling en het reukvermogen. Wil je rapé kopen? Dan kun je dit vinden en kopen in vrijwel elke smartshop.

Als je rapé gaat kopen doe dit dan altijd via een smartshop of refo winkel. Rapé word namelijk vaak in één adem genoemd met Ayahuasca. Hoewel rapé word gebruikt bij Ayahuasca rituelen om in een bepaalde fase van een Ayahuasca ritueel te komen is Ayahuasca in Nederland verboden. Ayahuasca is ook een plantaardig zuiveringsmiddel wat onstaat door verschillende planten uit de amazone te combineren. Het gebruik is in veel Europese landen verboden.

Let op!

Rapé bevat hoge doseringen nicotine. Nicotine is een verslavende stof en er bestaat een kans op afhankelijkheid. Hoewel de nicotine niet gerookt word blijft het nicotine en zou het niet geconsumeerd mogen worden door personen jonger dan 18 jaar.

Hoewel dit middel al duizenden jaren in gebruik is en door vele inheemse stammen als heilig medicijn word gezien is hier binnen de westerse geneeskunde geen enkel wetenschappelijk bewijs voor. Rapé is een recreatief middel wat niet als medicijn kan worden gebruik. Heb je klachten die je wilt behandelen met rapé raadpleeg dan altijd eerst een arts. Gebruik jij medicatie en wil je dit middel gaan proberen neem dan ook altijd eerst contact op met een arts.

Rapé is een relatief veilig middel maar in combinatie met het verboden Ayahuasca kan het zijn dat je toch bepaalde risico’s loopt. Ayahuasca word net als rapé al duizenden jaren gebruikt door inheemse stammen bij reinigingsrituelen. De werking van Ayahuasca is veel hallucinerender en kan dodelijke complicaties met zich mee brengen. Het is niet voor niets een verboden middel. Rapé word gezien als heilig middel en we willen je dan ook meegeven dit te respecteren en het middel met integriteit te gebruiken.

Zorg er altijd voor dat je kruiden of psychedelica met verstand gebruikt. Het is dan ook nooit onverstandig om een zogenaamde tripzitter te gebruiken. Een tripzitter is doorgaans iemand die nuchter blijft en een oogje in het zeil houd en je trip in goede banen leid. Bij het gebruik van rapé kan deze tripzitter je ook mooi assisteren bij het toedienen. Zorg er altijd voor dat deze persoon op de hoogte is van de werking en dat deze niet in paniek raakt als jij begint te braken en te rochelen.