Algemeen

Jonko – Betekenis en uitleg over jonkos

Jonko

Jonko, joint of blow

Voor de een is jonko een bekende term en een ander denkt misschien waar heb je het over. Het leuke van de cannabis wereld is dat je er heel veel subculturen tegenkomt en iedereen een andere benaming gebruikt voor iets wat vaak het zelfde is. De woorden joint, jonko of blow betekenen bijvoorbeeld niets minder dan wiet of joint. Hoewel je wiet vaak rookt in een joint hebben veel gebruikers hier een andere benaming voor. De ene gebruiker noemt het roken van wiet of hasj bijvoorbeeld jonko, joint, wiet stick of blow. Terwijl een andere gebruiker hier vaak de termen johnny, toeter, hazes of spliff voor gebruikt.

Gelukkig zijn cannabis gebruikers vaak heel gemakkelijk in de omgang dus als iemand je om jonko vraagt dan kom je er vaak samen wel uit en heb je genoeg gespreksstof. Wat met de term jonko wordt bedoeld is verder erg afhankelijk van hoe het woord in een zin wordt gebruikt. In deze blog gaan we je alles vertellen over jonko. We leren je hoe je het woord moet gebruiken, hoe je een jonko draait, wat goede jonko is, wat jonko met je doet en je leert de leukste jonko spelletjes.

Jonko betekenis

Het woord jonko is een relatief nieuw woord en in Nederland kwam het woord voor de 21ste eeuw nog niet voor. De term jonko wordt in Nederland veel op straat in de straattaal cultuur gebruikt. De betekenis van jonko is afhankelijk van hoe het woord in een zin word gebruikt. Jonko kan namelijk ‘joint’ betekenen maar jonko kan ook een zakje wiet betekenen. Natuurlijk zijn zowel wiet als joint cannabis gerelateerde termen maar het kan absoluut niet als het zelfde worden beschouwd. Het is daarom belangrijk om het woord jonko op de juiste manier te gebruiken. Uit welk werelddeel het woord afkomstig is mag nog niet helemaal duidelijk zijn. Zo word er aangenomen dat de term jonko afkomstig is uit de Rastafari cultuur maar er zijn ook signalen dat het woord uit Suriname afkomstig is.

Jonko klappen

Jonko klappen is een afgeleide term van jonko. In de praktijk word er vaak gesproken over jonko klappen als een vervolg op vragen over jonko. Als er word gesproken over jonko klappen word er namelijk wiet of hasj consumeren bedoelt. Met jonko klappen kan het roken van een joint, pijp of bong worden bedoeld maar het kan ook refereren naar het vapen van cannabis doormiddel van een vaporizer. Je kan spreken over een jonko klappen met of zonder tabak. Al zien we de laatste jaren (gelukkig) een trend waarbij met name jongeren cannabis zonder tabak consumeren. Het jonko klappen in pure vorm is een stuk minder verslavend en je krijgt minder schadelijke stoffen binnen dan met het jonko klappen in combinatie met tabak of een tabaksvervanger.

Het woord jonko is een lastig woord door haar dubbele betekenis. Het is hierdoor belangrijk dat je haar op de juiste manier gebruikt in een zin. Zo voorkom je verwarring en kun je meer tijd besteden aan bijvoorbeeld samen jonko klappen en lekker skaffa worden. We geven je een paar voorbeelden.

 • Heb je jonko? Als dit gevraagd word zonder dat er een joint in de buurt is dan betekent deze vraag ‘heb je wiet’
 • Mag ik een hijsje van je jonko? In dit geval is er waarschijnlijk een joint in de buurt en betekent deze vraag mag ik een hijsje van je joint’
 • Gaan we jonko halen? Deze vraag betekent gaan we wiet halen’
 • Ga je voor een tientje jonko of een voorgedraaide jonko? Deze vraag betekent ga je voor een tientje wiet halen of een voorgedraaide joint’
 • Zullen we een jonko klappen? In dit geval wordt er gevraagd of je zin hebt om wiet of een joint te roken.

Mocht jij op dit moment nu helemaal skaffa zijn en denken, joh leuk al dat gelul, maar wanneer ga je me nu vertellen hoe ik jonko op de juiste manier moet klappen? Op die vraag willen we ook best antwoord geven maar dat was eigenlijk niet de insteek van deze paragraaf. Hoe je een jonko op de juiste manier moet klappen? Dat doe je eigenlijk sowieso zonder tabak en als je er edibles van maakt is dat de minst schadelijk manier van jonko gebruiken. Daarnaast is het erg belangrijk dat je jouw cannabis gebruik onder controle houd. Klap die jonko maar zorg dat die jonko jou niet klapt. Ben je helemaal nieuw in de wereld van jonko en straattaal? De betekenis van skaffa is heel erg stoned of high zijn.

Joint

Wat is een jonko

Een jonko of joint is verkruimeld wiet of hasj wat is gerold in lange vloei met een tipje. Je kunt een jonko roken waarbij je tabak vermengt met wiet of hasj maar je kunt een joint ook puur roken. Een pure jonko roken is minder schadelijk en minder verslavend dan een joint roken met tabak. Hoewel veel mensen denken dat tabak de effecten van de cannabis verdunt is dit niet het geval. Tabak heeft wel invloed op het effect maar zwakt dit niet af en maakt het effect ook niet milder.

Voorbeelden van een dikke jonko zijn bijvoorbeeld jonko’s gedraaid in de vorm van een tulp. Of bijvoorbeeld een gevulde cubano cone waar je 8 gram materiaal in kunt vullen. De term dikke jonko kan ook gebruikt worden om heftig geurende wiet met een hoog percentage cannabinoide of terpenen aan te duiden. Het is dus erg belangrijk om goed te luisteren als het over jonko. Wil je eens iets anders dan een gewone kingsize jonko draaien? Probeer dan eens een hempwrap. Dit is een tabaksvrije blunt waarmee je nog dikkere blows kunt draaien.

Jonko draaien

Je kunt op verschillende manieren cannabis consumeren maar een van de populairste methodes is het roken van een jonko. Om een jonko te kunnen roken zul je er eerst een moeten draaien. Hoe je een joint draait is vaak afhankelijk van je omgeving. In Nederland en de meeste delen van Europa worden jonko’s of jointjes gedraaid met tabak waar wiet of hasj aan word toegevoegd. In het buitenland kennen ze dit echter niet en roken mensen vaak puur. Om deze reden zie je bijvoorbeeld in Amerika meer vloei formaten van 1.25. Dit formaat wordt namelijk erg veel gebruikt voor het draaien van pure jonko.

Het draaien en roken van pure jonko wint in Europa ook steeds meer aan populariteit. Dit komt doordat we inmiddels veel beter op de hoogte zijn over de schadelijke gevolgen van het roken van tabak. We willen je dan ook aanraden om beter een pure jonko te draaien en te roken in plaats van een jonko met tabak. Om te leren hoe je een jonko draait volg je de volgende eenvoudige stappen:

 1. Kies een goed vloeitje en tipje
 2. leg het vloeitje met de plakrand naar boven en draai het tipje in een ronde vorm
 3. Bepaal de hoeveelheid hasj of wiet die je wilt roken
 4. Vermaal de wiet of hasj met de hand of gebruik een grinder
 5. Plaats het tipje links of recht aan het uiteinde van het vloeitje
 6. Verdeel de vermalen hasj wiet over het vloeipapier
 7. Draai nu tussen duim en wijsvinger het papier met de wiet of hasj tot een rolletje
 8. Draai nu het vloeitje om de cannabis heen naar binnen en lik de plakrand vochtig
 9. Draai het vloeitje door tot de plakrand vast kleeft aan het rolletje en druk deze zachtjes aan
 10. Stamp de djonko nog even aan en je bent klaar om de jonko te klappen

Effecten van Jonko

De effecten van jonko is afhankelijk van de persoon en soort jonko. Ieder mens heeft een eigen unieke endocannabinoide systeem. Dit is het systeem dat zorgt voor de opname en verwerking van de verschillende cannabinoïden die voorkomen in wiet. Hierdoor kan het dus zo zijn dat jij een bepaalde wietsoort helemaal te gek vind en dat een ander die wietsoort maar slappe hap zonder effect vind. Naast diverse cannabinoïden bevat wiet  verschillende soorten terpenen. Terpenen zijn smaak en geur stoffen. Deze terpenen bepalen samen met de verschillende cannabinoïden het effect van je jonko.

Tot niet zo heel lang geleden werd er gedacht dat enkel de cannabinoide het effect veroorzaakte en dat de terpenen enkel verantwoordelijk waren voor de geur en smaak. Hoewel de sterkte van cannabis producten nog altijd worden aangemerkt door het percentage THC weten echte kenners inmiddels beter. Recent onderzoek heeft namelijk aangetoond dat terpenen een grotere rol spelen bij de werking van cannabis dan tot nu werd gedacht. Er word zelfs gezegd dat terpenen voor het grootste gedeelte verantwoordelijk zijn voor de specifieke effecten van de verschillende soorten cannabis. Cannabinoïden zouden een kleinere rol spelen bij het ontstaan van een specifiek effect van een bepaalde wietsoort.

Naar onze mening ervaar je de beste effecten wanneer de jonko biologisch is geteeld en niet is bewerkt. Let wel, ook producten die met minerale voeding zijn groot gebracht kunnen goede en plezierige effecten geven. Het belangrijkste is dat er geen bestrijdingsmiddelen, synthetische cannabinoïden of verzwarende middelen op zijn gebruikt. Als dat allemaal niet het geval is en jij bent tevreden met het effect dan kunnen we naar onze mening spreken van goede jonko.

Entourage effect

Waar we tot een paar jaar geleden dachten dat het effect van wiet afhankelijk was van het percentage THC, CBD en andere cannabinoiden weten we nu dat de terpenen een grotere invloed hebben op het effect van je jonko. Terpenen zijn aromatische moleculen die zorgen voor kenmerkende geuren en smaak profielen. Je vind terpenen terug in diverse planten en vruchten en dus ook in cannabis. Er zijn wereldwijd ongeveer 8 duizend verschillende soorten terpenen geïdentificeerd en ongeveer 200 van deze terpenen en meer dan 100 verschillende cannabinoiden zijn ontdekt in verschillende beschikbare cannabis soorten.

Het effect van je jonko word bepaald door de samenstelling van deze stoffen en deze hebben allemaal invloed op elkaar. Het effect wat hierdoor ontstaat bij het consumeren van jonko word het entourage effect genoegend. Om te weten wat voor effect wiet roken heeft is het belangrijk dat je weet over welke soort jonko je dit wilt weten en welke terpenen er in die soort voorkomen. We geven je een voorbeeld:

Effect van Amnesia

Amnesia is een haze soort en bevat een hoog percentage van het terpeen Linalool. Dit terpeen zorgt er onder andere voor dat het effect van amnesia wat meer euforisch en activerend is. Je kunt het terpeen linalool herkennen als een geur die wat weg heeft van lavendel met een kruidige ondertoon.

Effect van White widow

White widow bevat een hoog percentage terpineol. Dit terpeen zorgt voor het kalmerende en ontspannende effect van white widow. Dit terpeen heeft de geur van lindebloesem en het herkennen is iets lastiger. Dit komt doordat wietsoorten die veel terpineol bevatten vaak ook een hoog percentage van het dominanter geurende terpeen pinene bevatten. Je kunt pinene herkennen aan haar dennen achtige geur.

Effect van tabak in jonko

Door tabak toe te voegen aan je jonko maak je de consumptie schadelijker en beïnvloed je de natuurlijke effecten van cannabis. Als je besluit over te stappen van een jonko roken met tabak naar een jonko roken zonder tabak kan het zo zijn dat je wiet helemaal opnieuw moet ontdekken. Dit omdat je het effect van bijvoorbeeld amnesia zonder tabak helemaal niet chill vind. Het weg laten van tabak in je jonko kan je ervaring compleet veranderen. Hoewel het roken zonder tabak dan ook even wennen is wil je als je dit eenmaal gewend bent nooit meer anders.

Niet alleen beperkt het de kans op verslaving je zult daarnaast ook merken dat je anders en minder gaat blowen. Daarnaast is mijn persoonlijke ervaring dat je kwaliteit veel beter kunt scheiden van kwantiteit als je afscheid neemt van tabak in je joint. Wil je beginnen met puur djonko te roken maar vind je het zonde om zoveel wiet in een joint te stoppen? Ga dan draaien met wat kleinere vloeitjes zoals de 1.25 vloei of kies voor een goede glazen pijp of bong.

Jonko kopen

Waar goede jonko kopen

Als jij het geluk hebt dat je in een van de weinige gemeentes met een coffeeshop woont dan is de kans groot dat je daar jonko kunt kopen. Daarnaast heeft ieder dorp of stad waarschijnlijk ook wel een levendige zwarte markt waar je allerlei cannabis producten kunt vinden. Let bij het bezoeken van een illegaal verkoop punt op dat je jezelf niet laat verleiden door het harddrugs assortiment wat deze illegale verkoop punten vaak ook aanbieden. Jonko is een natuur product en als het om producten met een werkzame stof gaat vinden we de volgende levensbeschouwing een prima uitgangspunt ‘geen poeders of pillen, als het uit de natuur komt is het waarschijnlijk prima’

Het kan altijd voorkomen dat jij jonko hebt gekocht waar je geen goed gevoel bij hebt. Doordat in het grootste deel van de wereld cannabis illegaal is zijn er helaas genoeg figuren die het minder goed met je voor hebben. Deze figuren doen er alles aan doen om zo veel mogelijk winst te maken.

Het komt voor dat slechte wiet word bespoten met synthetische stoffen om haar aantrekkelijker te maken. Deze stoffen zoals K2 & Spice zijn gevaarlijk en moet je niet willen roken. Ze kunnen onvoorspelbare effecten veroorzaken en je loopt het risico op gezondheidsschade. Helaas zijn de coffeeshops in Nederland ook afhankelijk van illegaal aangeleverde producten.

Jonko testen

Vandaag de dag is het daarentegen gelukkig wel mogelijk om met de hulp van een dankoscoop en purpl pro snel en gemakkelijk te checken of cannabis verontreinigd of bewerkt is met synthetische cannabinoiden. Daarnaast test je met de purpl pro ook gemakkelijk het percentage THC en CBD. Hoewel je dan nog niks weet over de aanwezige terpenen kun je met deze gegevens wel aardig inschatten wat de kracht van je product is. Naast dat je deze innovatieve apparaten kunt kopen in onze headshop bieden we je ook een unieke test service aan. We stellen je in de gelegenheid om jouw jonko optisch te laten testen op verontreinigingen en het percentage THC en CBD. Je kunt deze service natuurlijk ook gebruiken als je zelf wiet hebt gekweekt en benieuwd bent naar het percentage THC of CBD en een microscopische foto van je trichomen wilt hebben.

Hoe kweek ik goede jonko

Hoe je goede wiet kweekt is helemaal afhankelijk van je persoonlijke smaak. We kunnen je echter wel vertellen hoe het kweken van jonko in zijn werk gaat en waar je allemaal rekening mee moet houden. Om goede jonko te kunnen kweken moet je eerst een keuze maken uit de verschillende soorten zaden die je onder andere kunt vinden in de seedshop.

Heb je weinig tot geen ervaring met het kweken van planten dan raden we je aan om het blog bericht ‘wiet kweken voor beginners‘ te lezen. Daarnaast adviseren we je een wietsoort te kiezen die niet al te moeilijk is om te kweken en wel tegen een stootje kan. Sommige jonko soorten kunnen namelijk niet goed tegen te veel of te weinig voeding maar ze kunnen ook gevoelig zijn voor te veel of juist te weinig water.

Een Super skunk, Powerplant, AK of Bubbelgun zijn wietsoorten die erg sterk zijn en eventuele foutjes niet erg vinden. Ook moet je gaan bepalen of je jouw jonko binnen of juist buiten wilt kweken en of je gebruik gaat maken van gefeminiseerde wietzaden of autoflower wietzaden. Het verschil tussen deze 2 type zaden is dat autoflower zaden vanzelf in bloei gaan naar mate ze ouder worden en gefeminiseerde zaden pas gaan bloeien als de zomer ten einde loopt.

Binnen of buiten jonko

Als je buiten wilt gaan kweken kun je hier het beste eind april mee beginnen. Afhankelijk van de wietsoort en het type zaad wat je hebt gekozen zal je jonko dan rond september/oktober klaar zijn om geklapt te worden. Besluit je om binnen je jonko te gaan kweken dan heb je verschillende spullen zoals een tent, afzuiging, filters en een kweeklamp nodig. Daarnaast ben je zelf verantwoordelijk voor het na bootsen van een klimaat en dien je zelf het aantal uren licht en donker in te stellen.

Je kunt binnen zowel autoflowers als gefeminiseerd zaad gebruiken en moet dan alleen rekening houden met het instellen van het aantal uren licht. Doordat een autoflower gaat bloeien naar mate ze ouder word hoef je het aantal uren licht bij het gebruik van autoflower zaden maar 1x in te stellen. Over het algemeen word voor autoflower zaden aangeraden een keuze te maken tussen 14 uur of 18 uur licht per dag. Dit betekent dus automatisch dat ze 10 of 6 uur in het donker zullen staan.

Als je binnen gefeminiseerd zaad gebruikt is het licht ritme iets lastiger, je moet deze namelijk tussentijds veranderen. Hiermee boots je het korter worden van de dagen na waardoor je gefeminiseerde planten in bloei gaan. Je begint je kweek avontuur met gefeminiseerd zaad met een periode van 18 uur licht en 6 uur donker.

Het licht ritme zorgt ervoor dat je planten gaan groeien. Na een week of 4 zullen je planten groot en sterk genoeg zijn om bloei hormonen aan te gaan maken. Om er voor te zorgen dat de planten dit gaan doen moet je het licht ritme veranderen. Doe je dit niet dan zullen ze blijven groeien zonder in bloei te gaan. Je past het licht ritme hiervoor aan van 18 uur licht per dag naar 12 uur licht per dag. Nadat je dit hebt gedaan zullen je planten ongeveer 10 tot 14 dagen nodig hebben om te wennen aan de korter wordende dagen. Als de planten hieraan gewend zijn zal je zien dat er witte haartjes en topjes ontstaan en is de bloeifase officieel begonnen.

Jonko klaar om te oogsten

Zowel autoflowers als gefeminiseerde planten vinden het niet fijn als ze worden gestoord in hun slaap (hiermee bedoelen we de donkere periode). Hoe verleidelijk het misschien ook is om even te kijken hoe ze er bijstaan als het donker is raden we je aan dit niet te doen. Dit kan leiden tot stress wat weer allerlei problemen kan veroorzaken zoals bijvoorbeeld zaadjes in je jonko. Het is bij gefeminiseerd zaad per soort afhankelijk hoe lang de bloeifase duurt. Bij autoflower zaden word er vaak gesproken over een periode van zaad tot oogst die ook per soort verschillend is. Hoewel de instructie hierover een goede richtlijn is om te bepalen wanneer je jonko klaar is kan de werkelijkheid nogal verschillen van de praktijk.

Gelukkig zijn er een aantal duidelijke signalen waardoor je goed kunt bepalen of je jonko al rijp is voor de oogst. Je kunt het einde van de bloei op een aantal manieren vast stellen. De eerste manier is om te kijken naar de witte haartjes. Als deze steeds meer oranje kleuren en 80% van de witte haren verkleurd zijn dan zal het niet lang meer duren voordat jouw wiet klaar is voor de oogst.

Ook kun je met een (zak)microscoop de trichomen op je toppen bekijken. Als deze trichomen doorzichtig zijn dan is je plant nog niet klaar voor de oogst. Is het merendeel van je trichomen melkachtig of wit van kleur dan is jouw plant klaar om geoogst te worden. Hoeveel jonko je gaat oogsten is vooraf lastig te zeggen want ook hierin spelen verschillende factoren een rol. Dit is onder andere afhankelijk van het wattage van je kweeklamp, het gebruik van wel of geen voeding, of je planten stress hebben gehad en natuurlijk hoe groen jouw vingers zijn.

Straattaal cultuur

Verschillende cannabis gebruikers komen met elkaar in aanraking op veel verschillende plekken. Het mooie van verbinding doormiddel van cannabis is dat subculturen in elkaar over vloeien. Dit komt doordat ze met elkaar in aanraking komen in een omgeving waar iedereen door een groot deel van de maatschappij als anders worden gezien. Met als enige reden omdat ze daar komen. Hierdoor is het helemaal niet raar dat subculturen die normaal niet helemaal lekker samen gaan dit in een cannabis vriendelijke omgeving wel vaak doen.

We hebben een kort lijstje samengesteld met veel gebruikte straattaal woorden die je misschien nog niet kent maar wel wilt weten om straattaal beter te begrijpen. Handig ook als je jonko’s gaat klappen met je vrienden.

 • Jonko betekenis: joint of wiet
 • Skaffa betekenis: erg stoned of high zijn
 • Ganja betekenis: wiet
 • Wake n bak betekenis: voor je ontbijt smoken
 • Smoken betekenis: blowen

Maar welke taal je ook spreekt als je samen een jointje doet versta je elkaar waarschijnlijk meer dan prima. Om echt lekker te kunnen socializen hebben we nog een paar leuke jonko spelletjes die je samen kunt spelen tijdens het smoken.

Jonko klappen

Jonko spelletjes

Om de ervaring van het jonko roken gezelliger te maken spelen blowers vaak diverse jonko spelletjes. De jonko spelletjes zijn niet heel moeilijk en je hebt vaak maar 1 mede speler nodig. Maar hoe meer zielen hoe meer vreugd en hoe meer jonko. De meeste jonko spelletjes maken je echt helemaal skaffa en zijn een flinke aanslag op je tolerantie. Zelfs de meest ervaren blowers sneuvelen soms bij het spelen van bepaalde jonko spelletjes. We leren je graag de leukste jonko spelletjes zodat jij en je mede blower zich optimaal kunnen vermaken en een top tijd kunnen beleven.

Houd er wel rekening mee dat jonko spelletjes vaak gepaard gaan met grote consumptie eenheden. Het is belangrijk hierin je grenzen aan te geven en je eigen hier ook aan te houden. Gezellig mee doen met een spelletje is leuk maar je wilt voorkomen dat je te skaffa word en out gaat.

De meest bekende en meeste gespeelde jonko spelletjes hebben we op een rijtje gezet:

 • Puff puff pass
 • Jonko dierenspel
 • Spin the bottle
 • Mexicanen
 • Bong png
 • Praten of pijpen
 • Never have i ever jonko editie
 • Hotboxen

Puff puff pass

Puff Puff Pass is een jonko spelletje wat afkomstig is uit Amerika. Het is een spel waarbij iedereen in een kring een jonko, bong of andere rookwaar doorgeeft. Iedereen legt bijvoorbeeld 1 euro in de pot en elke keer dat je een hijsje van de jonko neemt, zeg je ‘puff puff pass’. Als je het niet zegt, hoest of flauwvalt, ben je uit het spelletje. De laatste persoon die de rook weet in te houden, mag al het geld houden. Dit spelletje kan je trouwens ook spelen zonder geld in te leggen maar gewoon voor de plezier.

Jonko dierenspel

Voor het jonko dierenspel heb je een goede kennis aan dieren nodig. Dit is een spel waarbij een hijs wordt genomen van de jonko waarna je een dier op moet noemen. Degene aan wie je de jonko doorgeeft moet vervolgens een dier noemen wat begint met de laatste letter van het laatst genoemde dier. Een voorbeeld: Je neemt een hijs van de jonko en noemt het dier ‘aap’. De eerstvolgende in de rij neemt vervolgens een hijs van de jonko en noemt het dier pinguïn. De volgende neemt weer een hijs en noemt het dier Nijlpaard. En zo verder.

Nu lijkt dit spelletje niet zo heel moeilijk maar vergis je echter niet. Het addertje onder het gras is namelijk dat je de hijs van de jonko niet mag uitblazen voordat je een dier hebt opgenoemd. Weet je geen dier meer, moet je hoesten of ga je out? Dan ben je af en mag je niet meer meedoen. Dit jonko spelletje kan je tevens ook spelen met merken van auto’s of namen van (bekende) mensen.

Spin the bottle

Je hebt voor het jonko spelletje spin the bottle enkel een fles nodig om het te kunnen spelen. Er bestaat ook een variant die gebruik maakt van verschillende gebruikers accessoires om het spel nog interessanter te maken. We gaan je beide opties uit uitleggen.

 • Variant 1. Afhankelijk van het aantal spelers ga je in een kringentje of tegen over elkaar zitten. Je draait de fles rond en als de fles stopt met draaien moet degene naar wie de hals van de fles wijst een hijs van de jonko nemen.
 • Variant 2. Je verzameld allerlei gebruikers accessoires zoals een wietpijpje, bong, vaporizer, diverse voor gedraaide jonko’s, dabrigs, edibles en plaats deze in een kringentje. Om de beurten draaien de spelers de fles en als de fles stopt met draaien wijst de hals naar 1 van de gebruikers accessoires. De speler die de fles draaide moet vervolgens een hijs of dosis nemen van de accessoires waar de hals van de fles naar wijst.

Mexicanen

Mexicanen is misschien wel het oudste jonko spelletje wat er bestaat. Bij mexicanen is het de bedoeling dat je in een kring gaat staan. Je neemt een hijs van een joint, houd de rook in en geeft de joint door aan de volgende in de kring. Je blaast de rook pas uit als de joint helemaal rond is geweest en weer in jouw handen beland. Blaas je de rook uit voor dat het jouw beurt is om een nieuwe hijs te nemen dan moet je een beurt overslaan. Je kunt mexicanen met slechts 1 jonko maar je kunt ook meerdere jonko’s toevoegen aan de rotatie.

Spel tip: bij het gebruik van meerdere jonko’s kun je er voor kiezen om in iedere jonko een andere soort te doen.

Bong pong

Je kent het spel beer pong misschien wel. Hierbij is het de bedoeling dat je een pingpongbal in een glas bier laat stuiteren. De Bong Pong variant speel je echter met bekertjes water en bij iedere keer dat het pingpong balletje in een beker stuitert neem je een bong hit of hijs van een joint.

Natuurlijk kun je deze variant ook spelen met bier in de bekers. Houd er rekening mee dat alcohol en cannabis elkaar versterken. Als je er dus voor kiest om de bekers te vullen met bier zal je extra snel de weg kwijt zijn.

Praten of Pijpen

Praten of pijpen is een jonko spelletje waarbij je elkaar allerlei spannende vragen mag stellen. Wil je geen antwoord geven op de vraag? Dan moet je een hit van een wietpijpje of bong nemen. Dit jonko spelletje heeft veel weg van het populaire drank spelletje ‘ik heb nog nooit’, ook wel bekend als ‘never have I ever’.

Never have i ever jonko editie

Ook van dit spelletje bestaat een jonko variant. Het spelen van dit spel is heel eenvoudig. Je gaat in een kring zitten en iemand begint ‘ik heb nog nooit’ gevolgd door een ervaring of anekdote. Als de andere spelers in het spel hetgeen wat word beschreven wel hebben gedaan of ervaren moeten ze een hijs van hun eigen joint of bong nemen. Bij dit spel heeft dus iedereen zijn of haar eigen jonko.

Jonko Jammin

Dit is een jonko spel om de mannen van de jongentjes te onderscheiden, hier blijven alleen de echte veteranen overeind. Om te beginnen heeft Iedereen zijn eigen jonko en je hebt een fijne muziek installatie. Een telefoon op speaker werkt even goed. Vervolgens speel je het nummer ‘jammin van bob marley’ af en telkens als je het woord ‘jammin’ hoort moet je een hijsje nemen. Mis je er een of geef je het op dan heb je verloren. Eindigt jammin in een gelijk spel zal er een bonus ronde gespeeld moeten worden. Voor de bonus ronde nemen beide deelnemers om de beurten een hijs. Wie zijn adem het langste in kan houden wint!

Spel tip: gebruik voor de bonus ronde een stopwatch

Hotboxen

Hotboxing of hotboxen is een spel wat we eigenlijk vooral steeds vaker zien. Je sluit jezelf met meerdere personen op in een auto of andere kleine ruimte waar alle luchtopeningen zijn afgesloten. Ook ventilatieroosters, kieren onder deuren en ramen dienen worden afgesloten. De bedoeling is vervolgens dat alle aanwezigen een dikke jonko, wietpijpje of bong roken waarna de ruimte zich zal vullen met rook. De flinke en dichte rookwolken in de hotbox zullen het vermogen hebben om jou en de personen in de hotbox extra stoned te maken en op een ander level te brengen.

Jonko accessoires

Het kan zijn dat je spullen nodig hebt om een jonko te draaien of misschien kun je helemaal niet draaien. In de tijd dat tabak roken nog heel normaal was had je verschillende hulpmiddelen als je zelf niet kon draaien. Gelukkig zijn er tegenwoordig voor joints ook speciale joint rollers verkrijgbaar. Je vind deze joint rollers in verschillende maten voor kingsize en 1.25 size vloei. Je kunt met deze speciale jointrollers wat gemakkelijker een joint draaien als je er nog niet zo handig in bent.

Natuurlijk vind je in onze headshop naast jonko rollers nog veel meer leuke en handige jonko accessoires. Bijvoorbeeld voor de beste lange vloei, grinders, rolling trays, bongs en wietpijpjes kun je ook eens een kijkje nemen in onze uitgebreide headshop.

Slotwoord

Samen een jonko roken kan leuk en gezellig zijn maar is niet geschikt voor mensen onder de 18 jaar. Het nuttigen van cannabis producten kunnen heftige effecten veroorzaken wat niet iedereen als fijn ervaart. Geef altijd goed je eigen grenzen aan en houd je gebruik onder controle. Als je effecten van jonko ervaart die je niet prettig vind kan het helpen iets met veel suiker te eten of te drinken. Ook kan het helpen om een paar druppels CBD olie te nemen. Het innemen van CBD olie bij een te heftig effect door wiet of hasj kan de werking hiervan namelijk afzwakken. Dit kan er voor zorgen dat jij je snel minder high of stoned voelt. Heb jij het idee dat je cannabis gebruik uit de hand loopt? Praat hier dan over met je huisarts of met een instelling gespecialiseerd in verslavingszorg bij jou in de regio.

Jonko spelletjes