Algemeen

Spacecake, wat is het en hoe maak je het?

Spacecake

Spacecake

In dit artikel gaan we je alles vertellen over de bekende en soms toch ook beruchte spacecake. Als je er over denkt om zelf spacecake te gaan maken is dit artikel echt een must read! Je weet aan het einde alles over spacecake en de effecten hiervan. We vertellen je daarnaast ook de voor- en nadelen van een spacecake recept met hasj of wiet, boter of losse wiet. Ook gaan we je vertellen hoe je een vegan spacecake kan maken. Jij kunt jezelf straks een specialist noemen in het maken van een echte spacecake. In onze webshop vind je daarnaast allerlei handige hulpmiddelen die het maken van een spacecake heel eenvoudig maken. Met deze instructies word jij de beste bakker als het aankomt op het maken van een spacecake.

Wat is spacecake

Met spacecake bedoelen we grootmoeders roomboter cake maar dan net even anders. We voegen namelijk THC aan het cake recept toe. Naast het roken of vapen van cannabis kun je er namelijk ook zogenaamde edibles mee maken. Dit zou de minst schadelijke manier van cannabis consumptie zijn omdat er geen verbranding plaats vind. Als je de cake of het gerecht tenminste niet laat aanbranden. De werkzame stoffen worden via de spijsvertering opgenomen wat een geheel andere beleving veroorzaakt dan het roken of vapen van cannabis.

Spacecake effecten

Doordat de psychoactieve stof THC via de spijsvertering word opgenomen duurt het even voordat de spacecake effecten waargenomen worden. Het kan tot wel 90 minuten duren voordat je er iets van gaat voelen. Dit komt doordat de cake door de spijsvertering moet gaan voordat de werkzame stof kan worden opgenomen. Dit in tegenstelling tot bij roken of vapen waarbij de effecten vrijwel direct merkbaar zijn. Door de opname via de spijsvertering zet het lichaam de THC om in een andere psychoactieve stof namelijk 11-OH-THC, een soort van Super THC. Dit word gezien als een van de redenen waarom de effecten van deze manier van consumptie zo heftig kunnen zijn. Het spacecake effect is namelijk krachtig. De cake kan je heel heftig high of stoned maken en er zijn zelfs mensen die trip effecten ervaren bij het gebruik van spacecake of zogenaamde edibles.

Doordat het zo lang duurt voordat het effect werkt komt het ook vaak voor dat mensen denken dat de spacecake of edible niet werkt. Vaak nemen deze mensen nemen dan ook te snel nog een dosis wat niet aan te raden is. Als je een te sterke of te grootte hoeveelheid spacecake eet kunnen de effecten al snel onplezierig worden. Gevoelens van angst en ongemak kunnen de overhand krijgen en je kan jezelf echt ziek gaan voelen. Om dit te voorkomen gaan we een aantal verschillende spacecake recepten met je delen en vertellen we je meer over het doseren en gebruiken van jouw zelfgemaakte spacecake.

Waar rekening mee houden

Of je nu een cake gaat bakken met wietboter of een cake gaat bakken met droog materiaal, er zijn een aantal zaken waar je rekening mee wilt houden:

 1. Voor wie is de cake. Zijn dit ervaren of onervaren gebruikers;
 2. Gebruik je hasj of wiet;
 3. Ga je wietboter maken of kies je voor enkel decarboxylatie;
 4. Zijn er vegans onder de gebruikers;
 5. Wat is een goed cake recept;
 6. Hoe bereken ik de sterkte van mijn cake;

Ervaren of onervaren gebruikers

Voor wie je een cake aan het bakken bent en of diegene of jijzelf regelmatig cannabis consumeert is een belangrijke vraag bij het kiezen van jouw spacecake recept. Dit bepaald namelijk hoe sterk je de cake kunt maken. Zoals we je eerder vertelde wordt de werking versterkt door de spijsvertering en duurt het langer voordat je de effecten voelt. Dit kan voor een onervaren gebruiker heel overweldigend zijn. Maar een té sterke cake is zelfs voor de meest doorgewinterde blower soms to much.

Als je een spacecake in de coffeeshop gaat kopen is deze meestal op basis van 5 gram wiet of hasj gemaakt en kun je tussen de 10 en 12 porties uit een cake halen. Dit doen de coffeeshops natuurlijk niet voor niets, deze dosis is namelijk voor de recreatieve gebruiker een prima dosis. Voor de mensen met minder ervaring word om te beginnen een halve plak aangeraden om te consumeren en eventueel na 90 min de andere helft. Mits dit nodig is natuurlijk.

Spacecake met Hasj of Wiet

Hoewel het voor de hoeveelheid die je nodig hebt niet uit maakt is er wel wat verschil in effect. Zo word er gezegd dat een hasj cake wat milder binnenkomt ten opzichte van een spacecake die gebakken is met wiet als basis. Dit kan zijn doordat in de coffeeshop verkrijgbare hasj soorten naast THC ook een flink percentage CBD bevatten. Daarnaast hoeft bij het gebruik van hasj het materiaal niet gedecarboxyleerd te worden. Als je een spacecake gaat bakken met wiet moet je deze wiet eerst activeren voordat je deze verder kunt verwerken, dit noemen ze decarboxyleren. Dit doe je door de cannabis een uurtje op 120 graden te verhitten in een oven in een afgesloten schaal. De niet psychoactieve THCA word hierdoor omgezet in THC dat wel psychoactief is. Bij het gebruik van hasj is deze stap niet nodig.

Wiet boter of enkel decarboxylatie

Je kunt nadat je de wiet gedecarboxyleerd hebt er voor kiezen om de wiet of hasj te grinden met een grinder of met je handen fijn te brokkelen en vervolgens door je beslag heen te mixen. THC heeft een vetdrager nodig om zich aan te kunnen binden en in een cake recept is dit roomboter. Door de fijn gemalen wiet of hasj door het beslag te mixen hecht de THC zich aan het vet. Deze methode werkt en je zult zeker effect voelen maar het zorgt niet voor de beste opname van de THC. Daarnaast kan de fijn gemalen wiet je cake ook een sterke wietsmaak geven en dat vind niet iedereen even lekker.

Je kunt van de gedecarboxyleerde wiet ook wiet boter maken. Dit doe je heel eenvoudig met een magical butter machine maar het kan natuurlijk ook op de ouderwetse manier. Hiervoor heb je enkel een pan en een koelkast voor nodig. Hoe je dit doet is heel eenvoudig.

 1. Je vult een pan met water en zet deze op het vuur.
 2. Je weegt de hoeveelheid boter af die je nodig hebt en smelt deze in het water.
 3. Als de boter gesmolten is voeg je de gedecarboxyleerde cannabis toe.
 4. Laat het water 2 tot 3 uur pruttelen tegen het kook punt.
 5. Zeef alle plant materialen uit het water of boter mengsel met een zeef.
 6. Laat de pan afkoelen en plaats deze in de koelkast. Laat deze minimaal 24 uur in een dichte koelkast staan.
 7. De boter is hard geworden en je kunt deze gemakkelijk van het water scheiden.
 8. Dep de boter droog en verwerk ze in je cake recept.

Het water zorgt ervoor dat de boter niet te heet kan worden waardoor de werkzame stoffen eventueel zouden kunnen verbranden.

Hasj werkt wederom iets eenvoudiger als met wiet. Je verpulvert de hasj en mixt deze door de gesmolten boter met een mixer tot dat deze mooi egaal is en grotendeels is opgelost. Hasj heeft een wat mildere smaak en is hierdoor wat beter geschikt om ongezeefd in de cake gebruikt worden, je kunt de gesmolten boter natuurlijk wel zeven.

Vegan gebruikers

Als je weet dat er onder de spacecake gebruikers zich mensen bevinden die vegan zijn raden we je aan om geen boter maar kokosvet te gebruiken. Dit is een prima vegan alternatief en fungeert ook prima als vet drager. Kokosvet is net zoals olijf olie en roomboter heel geschikt om THC moleculen aan te binden en dus een prima vegan alternatief.

Een goed spacecake recept

Je kunt eigenlijk ieder recept voor cake gebruiken zolang er maar gebruik word gemaakt van een vet stof zoals boter of kokosvet. Je kunt kiezen voor een kant en klare cake mix uit de supermarkt of gebruik te maken van onderstaand recept. Voeg in plaats van gewone boter wiet boter toe of mix het gegrinde materiaal door het beslag. Gebruik je liever geen kant en klare cake mix? Dan volgt hieronder een spacecake recept:

Wat heb je nodig:

 • 240 gr suiker
 • 240 gr (wiet)boter
 • 280 gr zelfrijzend bakmeel
 • 1 zakje vanille suiker
 • 1 Snufje zout
 • 4 grote eieren

Bakkers klaar? Bakken maar!

 1. Verwarm de oven op 175 graden. Vet vervolgens een bakvorm goed in en leg eventueel een velletje bakpapier op de bodem, hierdoor zal de cake makkelijker los komen uit de bakvorm.
 2. Mix de suiker goed romig met de vanillesuiker en boter.
 3. Nadat je de suiker gemixt hebt met de vanillesuiker en boter mix je één voor één de eieren erdoorheen.
 4. Zeef vervolgens het zelfrijzende bakmeel met een snufje zout er bij.
 5. Spatel of mix nog een keer goed door.
 6. Verwerk het cakebeslag in de bakvorm. Zet de cakevorm ca. 60 minuten in de oven tot hij mooi gerezen en gaar is.
 7. Controleer met een prikker of de cake er droog en schoon uit komt. Met dit spacecake recept kan het bijna niet fout gaan.

Hoe bereken ik de sterkte van mijn cake

Zoals eerder gezegd word bij een standaard coffeeshop cake ongeveer 5 gram materiaal gebruikt. Het trimbos instituut meet ieder jaar de sterkte van wiet in coffeeshops en dit is al jaren rond de 15% THC. Als je uitgaat van dit gemiddelde kun je uitrekenen hoe sterk je spacecake ongeveer gaat zijn. Je kunt de precieze waardes van je materiaal ook nauwkeurig meten met de Purpl Pro. Ook kun je bij ons een test aanvragen waarna wij een kleine hoeveelheid van het materiaal wat jij wilt gaan gebruiken zullen testen. Je kunt het ook zelf uitrekenen, ga daarbij dan uit van een THC waarde van 15%.

Voorbeeld: 5 gram met 15% THC = 0.80 gram THC (800mg)

Bij edibles of een spacecake bepaal je de sterkte in mg van de werkzame stof. Als je hele cake dus 800mg bevat en je snijd hier 12 porties van dan heeft je cake dus een sterkte van 66mg per plak. Houd er rekening mee dat 66mg voor een onervaren gebruiker al vrij veel is. Doseer daarom je plak spacecake altijd zorgvuldig. Een halve of een kwart is om te beginnen een prima hoeveelheid. Het kan tot 90 min duren voordat je effecten ervaart. Als je onervaren bent in het gebruik van edibles neem dan niets bij tot de 90 min echt verstreken zijn. Zo voorkom je dat een te hoge dosis neemt.

Spacecake kopen

In Nederland kun je in sommige coffeeshops kant en klare spacecake kopen. Niet iedere coffeeshop mag van de lokale gemeente edibles verkopen. De ene gemeente vind het simpelweg een te sterk product en de andere gemeente zegt dat het niet is toegestaan omdat er verwerking van cannabis plaats moet vinden om een spacecake te bakken. Er zijn gelukkig genoeg alternatieven beschikbaar om de minst schadelijke manier van cannabis consumptie te ervaren. Als je zelf gaat bakken kun je in de coffeeshop vragen naar een wat mildere wiet of hasj soort of gruis. Dit is vaak wat goedkoper en het hoeft voor het eindresultaat geen verschil te maken.

Houd je liever zelf totale controle dan kun je ook zelf een plantje kweken. Zo weet je zeker dat er geen bestrijdingsmiddelen zijn gebruikt en je al je liefde die je in dit proces stopt ook terug proeft in je space cake. Om zelf een plantje te kweken kun je wietzaadjes aanschaffen in onze seedshop. Kies je hier voor een autoflower zaadje dan kun je binnen 12 weken genieten van je eigen 100% schone (biologische) spacecake.

Overdosering

Last but not least. Omdat de effecten enige tijd in beslag nemen voordat ze merkbaar worden komt overdosering bij spacecake vaak voor. Wij zeggen altijd, aan het einde van de dag is het maar wiet en is er nog nooit iemand overleden aan een overdosis wiet maar het kan wel echt heel onprettig zijn. Ben je onervaren begin dan met een halve of kwart plak en wacht de volle 90 minuten af. Voel je na deze 90 min nog niets of nog niet genoeg dan kun je een klein beetje extra eten.

Word niet overmoedig! Een edible werkt anders dan het roken van cannabis en de effecten kunnen heel overweldigend zijn. Bij een te grote dosis spacecake kunnen gevoelens van angst en onrust de boventoon krijgen. Je kunt jezelf echt fysiek ziek voelen of denken dat je hard uit je borst klopt. Probeer in deze gevallen rustig te blijven en niet in een drukke omgeving te blijven hangen. Eet of drink iets zoets want dit kan het effect wat afremmen. Doordat de opname via de spijsvertering gaat en de werkzame stof in je bloed terecht komt moet je de rit helaas wel uitzitten. Besef in dit geval dat het over gaat en dat er geen blijvende gevolgen zullen zijn. Er is nog nooit iemand overleden aan een overdosis cannabis.