Algemeen

Wiet kweken voor beginners

Wiet kweken

Wiet kweken

In dit artikel gaan we je alles vertellen wat jij moet weten over het kweken van je eigen wiet. Als je online gaat zoeken naar informatie over wiet kweken kom je al snel terecht in een oerwoud van diverse websites. Hier kun je vaak van alles lezen of kopen om wiet te kweken. Wij nemen je in dit artikel mee naar de basis. We gaan je niet vertellen hoe je een cannabis cup wint of hoe je een wietplantage opzet. We gaan je vertellen hoe jij als beginner een mooie gezonde wietplant kweekt. En waar je als beginner op moet letten om een eerste oogst te realiseren.

Binnen of buiten wiet kweken

Het kweken van een wietplant wordt in Nederland ook weleens volkssport nummer 1 genoemd. We hebben in ons land dan ook een rijke historie van wietkwekers. De bekendste wietsoorten ter wereld vinden hun oorsprong dan ook in ons kleine kikkerlandje. Denk maar eens aan de White Widow, Powerplant, Superskunk of Amnesia. Dit zijn allemaal Nederlandse klassiekers. De zaden van deze cannabis planten vind je tot vandaag de dag terug in bijna elke grootte seedbank. Dit zijn slechts enkele van de vele legendarische cannabis soorten die ontstaan zijn in Nederland. Het voordeel van deze cannabis planten is dat ze relatief goed tegen ons koude klimaat kunnen. Welke soort wietplant jij wilt gaan kweken hangt af van jouw persoonlijke voorkeur en hoe je van plan bent jouw kweek avontuur aan te gaan pakken.

Vanaf eind april tot ongeveer begin september is het goed mogelijk om wietplanten in de tuin te kweken. Deze maanden noemt men in de wereld van wiet kweken ook wel het buitenseizoen. De overige maanden zijn in Nederland minder geschikt om buiten wiet te kweken.

Wil je toch wiet kweken buiten het buitenseizoen dan kun je binnen een bescheidde wietplantage aanleggen. De eenvoudigste manier om dit te doen is door gebruik te maken van een zogenaamde kweektent. Deze kweektenten zijn speciaal gemaakt voor het binnen kweken van onder andere cannabis planten en creëren een optimaal klimaat voor het kweken van wiet. Je vind dit soort tenten in urban garden stores, tuincentra of growshops.

Hoeveel wietplanten mag je thuis kweken

Dit is zeker geen onbelangrijke vraag. Cannabis of het kweken van een wietplant is in veel landen verboden. Hoewel er in steeds meer landen veranderingen worden doorgevoerd in het cannabis beleid is het verstandig om voor je begint te checken hoe dit in jouw land geregeld is.

In Nederland is cannabis illegaal en is het kweken van een wietplant eigenlijk verboden. Het Nederlandse gedoogbeleid is gericht op coffeeshops en voorziet op geen enkele wijze in het recht om zelf thuis wiet te kweken. Een maximaal aantal van 5 wietplanten in de tuin word vaak gedoogd mits deze niet voor overlast zorgen. In de praktijk betekent dit dat zolang niemand klaagt of een toevallig passerende agent ze niet ziet je dus prima 5 wietplanten in de tuin kunt kweken. Als er wel klachten komen over je wietplanten in de tuin of ze worden gezien door de sterke arm der wet worden ze vaak in beslag genomen zonder dat er strafrechtelijke vervolging plaats vind.

Dit is anders bij een wietplantage binnen in je huis. Het gebruik van technische hulpmiddelen bij het wiet kweken is in Nederland verboden waarbij in principe niet word gekeken naar het aantal cannabis planten.

Daarnaast kan het zo zijn dat er in je huurcontract een passage staat over wiet kweken. Het kan zo zijn dat bijvoorbeeld een woningbouw stichting je in het huur contact verbied om cannabis planten te kweken. Check dit ook altijd goed voor je start met wiet kweken.

Welke soort cannabis planten om wiet te kweken

Of je nu binnen of buiten aan de slag gaat, je zal een geschikte soort moeten kiezen. En ook hierin zijn een aantal zaken van belang. Als je buiten wilt kweken en bang bent dat het wisselvallige weer in Nederland eind augustus/september roet in het eten gooit kies dan voor een Autoflower. Deze autoflower wietplanten groeien extreem snel. Om toppen te produceren zijn ze niet afhankelijk van een minimaal aantal uren licht of donker. Ze gaan in bloei naarmate ze ouder worden en niet naarmate de dagen korter worden.

Wil je zien hoe het verstrijken van het seizoen invloed heeft op de groei en bloei van je wietplant gebruik dan Feminized zaden. Gefeminiseerde zaden geven je vrouwelijke planten die de gewilde toppen produceren. Deze zijn echter wel afhankelijk van het seizoen. Ze groeien zolang als de dagen zijn, ongeveer 18 uur licht en 6 uur donker. Naarmate de dagen korter worden, ongeveer 12 uur licht en 12 uur donker, gaat ze bloeien en produceren ze zo de gewilde toppen.

Als je besluit om binnen wiet te kweken heb je zelf controle over het aantal uren licht en luchtvochtigheid en hoef je dus niet bang te zijn dat vochtig weer roet in het eten gooit aan het einde van de bloei cyclus. Maar ook binnen kun je kiezen om gebruik te maken van een autoflower wietplant. Je hoeft het aantal lichturen dan ook niet aan te passen om je autoflower in bloei te laten gaan.

Genetica

Als je de keuze tussen een autoflower of feminzed zaden hebt gemaakt moet je nog kiezen welke genetica jij wilt gaan kweken. Je kunt vandaag de dag kiezen uit 10 duizenden verschillende cannabis planten, ook wel strains genoemd. Wij raden aan om te beginnen met een strain die geschikt is voor een beginner. Deze soorten kunnen vaak goed tegen te veel of juist te weinig voeding of water en straffen een foutje niet direct af. Een super skunk of een powerplant staan bekend als hele stabiele en sterkte wietplanten en zijn dus ideaal voor een beginner. Deze soorten zijn goed verkrijgbaar en je kunt met deze soorten goed experimenteren met wiet kweken.

Kweken van wiet

Voeding voor je wietplant

Als je tussen al die duizenden strains je keuze hebt gemaakt staat de volgende keuze al weer voor de deur. Wil je voeding gaan gebruiken en zo ja welke dan? Er zijn gelukkig wat minder verschillende soorten voeding maar als je op het internet gaat zoeken kom je nog altijd honderden verschillende merken en instructies tegen. Je kunt vaak kiezen tussen mineralen of biologische voeding. Voor de beginner raden we een biologische voeding aan. Je kunt hier namelijk net even wat meer foutjes mee maken dan met een mineralen voedingslijn.

We zouden je willen aanraden om de voeding van het bedrijf BIOTABS eens te bekijken. Dit is een relatief eenvoudige product om te gebruiken maar de werking ervan is zeer efficiënt. Er worden prachtige producten mee gekweekt zonder dat je er al te veel kennis voor nodig hebt of gebruik moet maken van ingewikkelde voedingsschema’s. Of je nu kiest voor het gebruik van voeding of niet gebruik altijd een goed bemeste potgrond zoals bijvoorbeeld de plagron growmix.

Wietzaadjes ontkiemen en planten

Als je bovenstaande keuzes hebt gemaakt is het zover, je gaat je wietzaadje planten. Of toch niet? Laten we zeggen dat je jouw wietzaadje kunt planten, maar je kunt je wietzaadje ook eerst ontkiemen voordat je haar gaat planten.

Het ontkiemen kun je op verschillende manieren doen. Je kunt de zaadjes in een glas met water doen wat op kamertempratuur is. Of je vouwt de zaadjes in een natte koffie filter of keuken papier die je daarna in een diepvries zak of grip zak stopt. In beide gevallen plaats je de zak of het glas op een donkere plaats die wat warmer is, denk hierbij aan een keukenkastje of ketelhok.

Na maximaal 72 uur zal er een wit staartje uit het zaadje komen en is je wietzaadje klaar om te planten. Prik met een saté prikker een klein gaatje in de voor bevochtigde grond en laat het zaadje met het witte puntje eerst in de gaatje vallen. Druppel voorzichtig wat aarde over de bovenkant van het wietzaadje zodat deze net bedekt is.

Wietzaadje planten zonder te ontkiemen

Ook kun je het wietzaadje planten zonder deze eerst te ontkiemen. Je stopt het zaadje een halve centimeter in de aarde en bedekt deze met wat aarde. Druppel vervolgens voorzichtig wat water op de plaats waar je het wietzaadje hebt gepland. Ook in dit geval zou je na maximaal 72 tot 96 uur een klein plantje boven de aarde moeten zien uitkomen. Houd er rekening mee dat net zoals in de natuur niet alle zaadjes zullen ontkiemen.

Met uitzondering van autoflower soorten raden we je aan om in een klein potje te beginnen. Je kunt je wietplant in een klein potje de eerste 3 tot 4 weken opkweken en dan overpotten naar een grotere pot. De eerste 3 tot 4 weken heeft je wietplant vaak ook genoeg aan de voeding die aanwezig is in de aarde die je gebruikt. Bijvoeden heeft in die fase nog heel weinig nut.

Als je jouw cannabisplanten na een week of 4 gaat overpotten is vaak ook het moment aangebroken om te starten met het voeden van je wietplant. Welke voedingsmiddelen, welk merk je hier voor gebruikt en of je überhaupt van plan bent voeding te gebruiken is geheel aan jou. Iedere voedingslijn heeft vaak een eigen instructie. Lees deze voordat je gaat beginnen goed door en houd je hieraan.

Veel gemaakte fouten tijdens het wiet kweken

Zo, jouw wietplant staat in de juiste pot en zij geniet van haar voeding. Laat de dikke toppen nu maar komen. Het kan zijn dat je dit denkt terwijl er echter nog van alles fout kan gaan waardoor die fantastische oogst die je voor ogen hebt toch uitblijft. Hoewel je zult zien dat cannabis planten groeien als onkruid zijn er een aantal fouten die vaak gemaakt worden. Deze fouten kunnen een gehoopt resultaat in de weg staan. Let goed op want we gaan je vertellen waar je op moet letten om deze beginnersfouten te voorkomen.

  • Geef niet te veel water. Pas als de bovenste laag grond helemaal droog is geef je water bij.
  • Verwen je wietplant niet. Extra’s zijn niet nodig als je de handleiding van je voedingslijn goed volgt.
  • Kweek je binnen en is het voor je plantje nacht? (de lamp is dus uit) Stoor haar dan niet door even te komen spieken hoe het met haar gaat. Als het donker is moet je het ook donker houden. Maak je tent dus niet open!
  • Te vroeg oogsten. We begrijpen dat je niet kunt wachten tot je kunt genieten van je eigen oogst. Geduld word vaak beloond met wat extra opbrengst en potentie.
  • Roep niet van de daken dat wiet kweken je nieuwe hobby is. Zoals eerder gezegd is de juridische status van cannabis en cannabis planten in veel landen niet heel gunstig.

Wietplanten kweken

Wanneer is mijn wietplant klaar voor de oogst

Hoe weet je wanneer jouw wietplant klaar is om te oogsten? Afhankelijk van de bloeitijd die bij jouw gekozen soort hoort zal je wietplant er meestal 8 tot 12 weken over doen om af te bloeien. Je kunt ook kijken naar de kleur van je bladeren, deze zullen herfst kleuren krijgen als het einde van de bloeifase nadert. De zogenaamde witte bloeiharen die je ziet ontstaan gedurende de bloei worden bruin/oranje. Aan de hand van deze signalen kun je bepalen of jouw cannabis planten klaar zijn voor de oogst. Als je veel herfst kleuren ziet en ongeveer 80% bruine haren dan is jouw wietplant klaar.

Heb je een microscoop zoals bijvoorbeeld de dankoscoop dan kun je de trichomen bekijken en zien of deze al wit gekleurd zijn i.p.v. transparant. Trichomen zijn steeltjes met daarop een bolletje die je met het blote oog ziet glinsteren op je toppen. Als je deze met een microscoop bekijkt zie je dat ze van kleur verschillen, transparant, wit of amber kleurig. Wanneer het merendeel wit gekleurd is met hier en daar wat amber weet je zeker dat je wietplant klaar voor de oogst is.

Na de oogst

Als je klaar bent om te oogsten moet je de toppen gaan drogen. Dit kun je op vele manieren doen maar wij geven de voorkeur aan drogen aan de tak. Je hangt ze ondersteboven aan de tak en het liefst in een donkere maar goed geventileerde ruimte. Het zal 7 tot 12 dagen duren voordat je wietplant goed gedroogd is. We raden je aan om de grote bladeren met een steeltje voor het droog proces te verwijderen. Nu hoef je enkel nog maar de gedroogde kleine blaadjes van je top af te knippen en deze eventueel een beetje mooi bij te knippen. In onze headshop hebben we trouwens handige producten voor na de oogst die jou hier mee kunnen helpen.

Deze kleine blaadjes en het zogenaamde knipafval wat je hier van overhoud zit vaak nog boordevol werkzame stoffen en cannabinoïden. Gooi dit dus niet weg maar bewaar het. Je kunt dit materiaal namelijk prima gebruiken voor het maken van edibles zoals bijvoorbeeld een spacecake. Je bent nu klaar met je eerste kweekronde en hebt de basis kennis opgedaan die je nodig hebt om jezelf verder te gaan specialiseren.

Een geheimpje na het wiet kweken

Nu gaan we je een geheimpje vertellen. Wiet van je eigen wietplantage smaakt altijd beter dan wiet uit de coffeeshop. Maar als je echt wilt genieten van een smaak explosie raden we je aan om je wiet na het drogen te curen. Je doet dit door de opbrengst van je wietplant in een glazen weck pot te bewaren en deze iedere dag even kort te openen. Doe dit iedere dag voor 12 dagen lang. Begin met 12 minuten en doe het iedere dag een minuut korter. Je kunt ook een zogenaamde boveda patch in je glazen pot erbij doen. Deze patches zorgen ervoor dat je zelf gekweekte wiet vanzelf cured. Probeer het maar eens en kijk maar eens of je verschil proeft.